آیا تا به حال احساس کرده اید که خودتان مانعی برای پیشرفت خود هستید؟ بسیاری از ما بدون آن که متوجه باشیم با رفتار ها و نگرش های خاصی به خودمان آسیب می زنیم. این مقاله به بررسی چندین مورد از این نوع رفتار ها خواهد پرداخت و نشان می دهد که چگونه این عادات می تواند به عنوان دشمنی درونی عمل کند و ما را از دستیابی به اهداف و خوشبختی بازدارد.
ناراحت شدن از هر انتقادی
همه ما با انتقاد مواجه میشویم اما چگونگی واکنش به آن اهمیت دارد. اگر انتقاد ها را بیش از حد شخصی می کنید، نشان دهنده ضعف در اعتماد به نفس شماست. به جای گرفتن انتقاد ها بهعنوان فرصتی برای رشد، ممکن است آنها را نشانه نقص خود بدانید. این رفتار می تواند شما را از دستاورد های خود ناامید کند. بهتر است انتقادها را فرصتی برای بهبود ببینید، نه حملهای به شخصیت خود و ناراحت نشوید.
عذر خواهی بابت هر چیزی
عذرخواهی مکرر حتی وقتی مقصر نیستید، یکی از نشانه های رفتار سمی نسبت به خودتان است. ممکن است فکر کنید این کار نشانه ادب است، اما در واقع نشان می دهید که به ارزش و اعتبارتان اهمیت نمی دهید. این رفتار که اغلب از ترس طرد شدن یا کمبود اعتماد به نفس ناشی می شود، به مرور زمان اعتماد به نفس شما را کاهش داده و حس ناتوانی را تقویت می کند.
مقایسه خود با هر کسی
مقایسه مداوم خود با دیگران یکی از مخرب ترین رفتارهایی است که میتواند سلامت روان را به شدت تحت تأثیر قرار دهد. این عادت نه تنها اعتماد به نفس را تخریب می کند، بلکه باعث میشود هرگز به رضایت و آرامش نرسید. در حقیقت این رفتار که همیشه خود را با هر کسی مقایسه کنید، موجب احساس ناتوانی، افسردگی و کاهش انگیزه تان خواهد شد.به جای تمرکز بر دیگران، بهتر است روی رشد شخصی و دستیابی به اهداف خود تمرکز کنید.
قطع نکردن ارتباط با افراد سمی اطراف
یکی از نشانههای خودآزاری ادامه ارتباط با افرادی است که با شما بدرفتاری می کنند و سمی هستند. شاید در زندگی تان کسانی باشند که به شما احترام نمی گذارند یا رفتار نامناسبی دارند. با این حال شما به دلایل مختلف، همچنان این رابطه ها را حفظ می کنید. این رفتار نشان دهنده عدم ارزشگذاری به خود و نادیده گرفتن ارزش های فردیتان است و به مرور زمان، عزت نفس شما را کاهش داده و احساس ناتوانی و بیارزشی را درونتان تقویت می کند.
خواب زیاد برای دوری از واقعیت
شک نداشته باشید که خوابیدن به عنوان راهی برای فرار از مشکلات زندگی می تواند نشانهای از خودآزاری باشد. این رفتار معمولاً زمانی رخ می دهد که فرد نمی تواند با مشکلات خود مواجه شود و به جای رویارویی با آن ها، به خواب پناه می برد که نشان دهنده افسردگی یا خستگی روانی است و در طولانی مدت شما را از زندگی واقعی دور خواهد کرد. در حقیقت خوابیدن زیاد به عنوان راه حلی موقت، مشکلات را حل نمی کند و تنها به انزوا و از دست رفتن فرصت های زندگی منجر می شود و در آینده ای نه چندان دور شما را پشیمان خواهد کرد.
شروع نکردن کاری به دلیل ترس از شکست
به تعویق انداختن و حتی شروع نکردن کارها به دلیل ترس از شکست، یکی از رفتار های سمی است که میتواند مانع پیشرفت و دستیابی به اهداف شود. وقتی از رویارویی با ترس ها اجتناب می کنید و کارها را به تعویق میاندازید، به مغز خود پیام می دهید که قادر به انجام آنها نیستید. هر چه بیشتر از انجام کارها فرار کنید، ترس در شما تقویت می شود و اعتماد به نفستان کاهش مییابد. بهترین راه برای مقابله با این ترس، شروع تدریجی و پذیرش شکست به عنوان جزئی از مسیر رشد است.
مرور مداوم اشتباهات گذشته و نشخوار ذهنی
این رفتار به شدت اعتماد به نفستان را تخریب کرده و شما را از زندگی در زمان حال عقب می اندازد. به عبارتی نشخوار فکری به این معناست که خاطرات تلخ و اشتباهات را دائماً مرور کنید و نتوانید از آنها بگذرید. این رفتار شما را در چرخه ای از احساس گناه و پشیمانی قرار می دهد و انرژیتان را برای تمرکز بر فرصتهای جدید کاهش می دهد. پس بهتر است از اشتباهات خود درس بگیرید و آنها را بهع نوان بخشی از فرآیند رشد و یادگیری بپذیرید.
اعتیاد به گوشی و چک کردن مداوم
چک کردن مداوم تلفن برای پیام هایی که دریافت نشده اند، یکی از نشانه های وابستگی بیش از حد به تأیید و توجه دیگران است. این رفتار می تواند ناشی از احساس تنهایی، اضطراب یا نیاز به پذیرش باشد. وقتی به طور مداوم تلفن را چک می کنید و پیامی دریافت نمی کنید، ناامیدی و سرخوردگی ایجاد می شود و حس میکنید که دیگران به شما اهمیت نمی دهند. در بلند مدت این عادت میتواند به خستگی ذهنی، اضطراب اجتماعی و کاهش تمرکز در فعالیت های روزمره منجر شود.
فدا کردن و نادیده گرفتن علاقمندی های شخصی
نادیده گرفتن نیاز های شخصی و قربانی کردن خود برای دیگران، یکی از نشانه های خودآزاری است. اگر همیشه نیازهای خود را فدای خواسته های دیگران می کنید، این می تواند به مرور زمان به فرسودگی روانی و جسمی منجر شود و احساس کنید زندگی تحت کنترل دیگران است. این رفتار باعث می شود نیازهای خود را نادیده بگیرید و از شادی های زندگی دور بمانید. برای مقابله با این رفتار، باید یاد بگیرید نیاز های شخصی خود را به رسمیت بشناسید و به آن ها احترام بگذارید.
عدم مخالفت با دیگران
همیشه با نظرات دیگران موافقت کردن، حتی وقتی نظر متفاوتی دارید، نشانه ترس از طرد شدن است. شاید به دلیل اینکه دوست دارید مورد تأیید و پذیرش دیگران باشید، از بیان نظرات خود صرف نظر کنید. این رفتار می تواند به از دست دادن هویت و نارضایتی درونی منجر شود. نداشتن اعتماد به نفس برای بیان نظرات خود باعث می شود که احساس کنید ارزش ندارید و به جایگاهی که لیاقت آن را دارید، دست نیابید.